We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Het project Best Practice Tour Circulair Aankopen ontstond uit een samenwerking van de VIB, de beroepsfederatie voor aankopers en logistieke professionals, en CSR CAMPUS, het opleidingsplatform met een focus op duurzaam ondernemen en circulaire economie.
De Best Practice Tour is een heel traject bestaande uit verschillende georganiseerde bezoeken aan bedrijven die reeds mooie, circulaire principes hanteren en zo een inspirerend voorbeeld of ‘best practice’ vormen. Die bedrijfsbezoeken zijn specifiek gericht naar aankopers met interesse in circulariteit.
Leren hoe je circulair aankoopt via workshops rond aankoopprojecten, offertes, marktbevragingen en het meten van circulaire impact is al een belangrijke basis. Met dit project willen we die kennis verder aanvullen met échte voorbeelden op het terrein. We zijn ervan overtuigd dat dat de motivatie om circulair aan te kopen en het geloof in een circulaire markt enkel maar zal versterken.
Gedurende dit project werden uiteindelijk verschillende bedrijven en projecten met uitzonderlijke circulaire voorbeeldcases bezocht. Zo gingen we bijvoorbeeld op inspirerend bezoek bij het internationaal befaamde circulaire stadskantoor VENLO, maakten de deelnemers kennis met de nieuwe circulaire verlichtingsmodellen van Signify of met de circulaire hightech in de Vlaamse textielsector bij Alsico en Concordia.
Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek
Partners CSR Campus, IFMA Belgian Chapter
Sectoren
Momenteel zijn er volop gesprekken aan de gang om na te gaan of we dit initiatief structureel kunnen verankeren in ons opleidingsaanbod naar aankopers toe. Op basis van de opgedane kennis en de geleerde lessen tijdens dit pilootproject, overwegen we om een andere aanpak te lanceren die meer vertrekt vanuit de behoefte van de aankopers, in plaats vanuit het aanbod van goede voorbeelden. Tegelijk zoeken we nog naar het juiste verdienmodel om dit traject ook financieel haalbaar te maken. De kans is alvast heel groot dat we hieraan een vervolg zullen koppelen.