We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Dit project is een samenwerking tussen Smart Farmers BV, ontwikkelaar van installaties voor vertical farming en aquaponics (planten en waterdieren kweken op water), Aquafin NV, die instaat voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater, en Rackunits, een IT-specialist met focus op de ontwikkeling van nieuwe datagedreven toepassingen.
Samen gingen wij op zoek naar mogelijke synergiën tussen technologische stadslandbouw en stedelijke reststromen. Verschillende maatschappelijke en technologische evoluties brengen voedselproductie opnieuw dichter bij de consument. Tegelijk is er dringend nood aan een duurzame oplossing voor de steeds groeiende waterstress, zoals bijvoorbeeld in de tuin- en landbouwsector.
Dit project bestond uit twee werkpakketten. Enerzijds onderzochten we de mogelijkheid om aquaponics en vertical farming te koppelen aan de processtromen van een b. Dat gebeurde aan de hand van een haalbaarheidsstudie naar het hergebruik van gezuiverd afvalwater in een vertical farm met visteelt.
Anderzijds werd ingezet op onderzoek naar ‘big data’ voor aquaponics en vertical farming. Geïntegreerde en gecontroleerde visteelt en plantenteelt vereisen immers technologie: meting en sturing in dergelijke installaties zijn complex en van groot operationeel belang. De verzamelde data kunnen zorgen voor meer controle, rendabiliteit en een duurzamer beheer van grondstoffen in de sector.
Smart Farmers BVBA
Partners Aquafin, UGent, aPart vzw, Cera CVBA, Stad Gent
Sectoren
De data die wordt verzameld via het digitale dashboard kan in een opvolgingsproject gebruikt worden en voorspellende modellen opleveren voor teeltopbrengst, prijszetting … Op termijn hopen we ook ons model te kunnen exporteren naar andere steden, zowel in binnen- als buitenland. Verder willen we een procedé ontwikkelen om vanuit de lokale premissen een sociaal verdienmodel voor urban farming te realiseren.