We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Heb je een vraag gelinkt aan circulaire economie en voeding, dan kan je mij steeds contacteren. Daarbij helpen mijn collega's of ikzelf graag om een antwoord te geven op je vragen.
Binnen het expertisecentrum agro- en biotechnologie zijn we bezig met onderzoek binnen de domeinen biotechnologie, dier, groenmanagement, landbouw en voeding. Als expertisecentrum is het onze bedoeling om op een laagdrempelige manier eerstelijnsadvies te verstrekken aan KMO's. Een van de thema's binnen voeding is circulaire economie. Daar hebben we doorheen de jaren al verschillende relevante ervaringen opgebouwd.
Interreg BioBoost - reststromen tuinbouwsector
Jaartal: 2018-2020
Sector en thema:
BioBoost ging uit van de noodzaak van een milieuvriendelijk en hernieuwbare glastuinbouweconomie door plantaardige hulpbronnen op een meer duurzame, efficiënte en geïntegreerde manier te benutten. De voordelen van de tuinbouwsector werden benaderd. Echter werd ook de noodzaak van een overgang naar een biobased economie in beeld gebracht.
Drafkoekjes en drafburger
Jaartal: 2019-2021
Sector en thema:
Binnen ons expertisecentrum agro- en biotechnologie gingen we aan de slag met draf, een reststroom van de bierbrouwerij. We onderzochten de mogelijkheden tot verwerking en het optimaal hergebruiken van deze reststroom.
Yaconijs
Jaartal: 2019-2021
Sector en thema:
Yacon is een innovatieve groente met veel potentieel voor gewasdiversificatie binnen de Vlaamse landbouw. Het gewas gedijt goed in Vlaanderen terwijl de in het najaar gevormde knollen rijk zijn aan fructo-oligosacchariden (FOS). Deze zoet smakende FOS kunnen niet door de mens gemetaboliseerd worden en kunnen hierdoor als een gezonde vervanger voor suiker ingezet worden. Bij het maken van yaconsap ontstaat het pulp als reststroom. Met dit pulp gingen we aan de slag om yaconijs te maken. Een kenmerk van het ijs is dan ook het hierboven beschreven voordeel.
Open for business
Communicatie & Marketing, Voeding
Kennis circulaire economie, Opleiding geven, Presentatie geven