Bob Geldermans

Wie ben ik en wat doe ik

Als industrieel ecoloog en ontwerper richt ik me sinds 2009 op gezonde en regeneratieve grondstoffensystemen in relatie tot producten, architectuur en steden. Mijn bijzondere interesse gaat uit naar bio-based materialen en -materiaalstromen, waarbij ik een trans-disciplinaire benadering hanteer: van grondstofwinning en productontwerp tot operationele prestaties en ruimtelijke impact. Mijn doel is om de kloof tussen wetenschappelijk onderzoek en praktische implementatie te overbruggen, gericht op circulariteit in de gebouwde omgeving. Vanuit WOOD.BE ben ik als hoofd van de afdeling onderzoek & innovatie met name gefocust op de hout- en meubelindustrie, met een team van experten ondersteunen we ondernemingen bij het realiseren van hun innovatieve en duurzame toekomst.

Ervaring

Biobased, Inclusief & Circulair (BIC) project
Jaartal: 2021
Sector en thema:
Veel bouwmaterialen en producten die in aanmerking zouden kunnen komen voor een circulaire toepassing hebben uitdagingen om dit ook daadwerkelijk te doen. Dit is deels een organisatorische uitdaging en deels een technische. Wat dat laatste betreft zijn er concrete obstakels die te maken hebben met onder andere de hernieuwbaarheid en gezondheid van de materiaalstromen, productieprocessen, verbindingstechnieken en akoestische prestaties. Binnen het Bio-based, Inclusive & Circular (BIC) project werd een modulaire wandcomponent ontwikkeld die dergelijke uitdagingen aankan. In een co-creatief Research-by-Design proces met de projectpartners is een Proof of Concept ontstaan, gebaseerd op bestaande innovaties die extra relevantie krijgen in deze nieuwe configuratie. De belangrijkste onderzoeksvraag was: Hoe kunnen we een binnenwand genereren die volledig gebaseerd is op bio-gebaseerde materiaalstromen, circulair presteert op materiaal- en productniveau en een sterke nadruk heeft op betrokkenheid, comfort en gezondheid van de gebruiker?
Zie ook: https://www.tudelft.nl/stories/articles/de-nieuwe-binnenwand-demontabel-duurzaam-en-puur

Impact Factory Mechelen
Jaartal: 2023-2026
Sector en thema:
De stad Mechelen en het Stadsmakersfonds hebben WIT Architecten aangesteld om Impact Factory te ontwerpen, een nieuwe circulaire hub die voortkomt uit de reconversie van de huidige 'Potterij' en een kantoorgebouw aan de Graaf van Egmontstraat. Impact Factory zal ruimte bieden aan kantoren, kleinschalige productie, initiatieven binnen de deeleconomie, ontmoetingen en evenementen en wil de basis worden voor de circulaire economie in en rond Mechelen. De stad Mechelen en het Stadsmakersfonds willen dat de Impact Factory gerealiseerd wordt volgens de principes van circulair en veranderingsgericht bouwen. Een van de projectvoorwaarden was het betrekken van een deskundige op dit gebied. Hiertoe werkt WIT Architecten samen met Bob Geldermans. Het ontwerp maakt maximaal gebruik van de twee leegstaande gebouwen, vermijdt onnodig bouwen en maximaliseert terugwinning en hergebruik van materialen en het gebruik van natuurlijke materialen. Bovendien integreert Impact Factory onderwijs- en onderzoeksactiviteiten, waardoor de uitwisseling van kennis en vaardigheden in de overgang van lineair naar circulair gebouwde omgevingen wordt geoptimaliseerd.
Zie ook: https://www.uantwerpen.be/en/research-groups/henry-van-de-velde/research/technology/linear/

Neem contact op

Expert op vlak van

Productie & Maakindustrie, Circulaire Product Strategieën, Design & Innovatie, Bouw & Constructie

Kan helpen met

Kennis circulaire economie, Onderzoeken, Technische ondersteuning

Gevestigd in regio: Vlaams-Brabant

Gerelateerde profielen