Van frambozenpit tot dagcrème met Eco Treasures

dinsdag 26 juni 2018

Eco Treasures in Lokeren verwerkt vruchtenpitten tot hoogwaardige oliën voor cosmetica, voeding en voedingssupplementen. “Nevenstromen zijn ook grondstoffen. We proberen alles te valoriseren”, zegt oprichter Kris Schatteman.

De burgerlijk ingenieur scheikunde vertelt bij de koffie dat hij zijn carrière startte in de chemische grootindustrie. Er bleek ondernemersbloed door zijn aderen te stromen. Hij droomde ervan om met behulp van de milieuvriendelijke superkritische CO2-extractie van een restproduct een hoogwaardig product te maken. Een klant beschikte over een persinstallatie waarmee hij in 2006 pulp uit de fruitsapindustrie kon verwerken.

"Het was in het begin prutsen en experimenteren, maar het idee voor mijn eigen bedrijf was geboren. Eco Treasures verwijst niet alleen naar de schatten van de natuur, maar is ook een woordspeling met mijn familienaam.”

"Het was in het begin prutsen en experimenteren, maar het idee voor mijn eigen bedrijf was geboren."

Olie, vruchtenpoeder en perskoek

Framboospitolie was het eerste product dat Eco Treasures in 2010 op de markt bracht. Inmiddels is het gamma uitgebreid tot een tiental variëteiten, voornamelijk koudgeperste oliën uit bessen zoals aardbei, braambes, veenbes, cassis, vlierbes en duindoorn. Een buitenbeentje is de zwarte komijnzaadolie, waarvan het basisproduct uit Egypte komt. De overige grondstoffen komen van fruitsapproducenten in België, Duitsland, Nederland en binnenkort ook Frankrijk. De leveranciers krijgen een vergoeding omdat ze de pulp moeten opvangen en invriezen.

“Oliën zijn de drijvende kracht van het bedrijf”, legt Schatteman uit. Hij toont tijdens een rondleiding hoe de aangeleverde pulp in een soort microgolf gedroogd wordt, hoe de pitten met een zeef gescheiden worden van het vruchtvlees en hoe uit de pitten olie geperst wordt. Eco Treasures recupereert ook enerzijds droge vruchtenresten zoals de schil en de vezels en anderzijds de perskoek die overblijft na het persen van de pitten, zodat er, op wat slijmen en filterkoek van de olie, geen afval ontstaat. “Bij veenbessen is het vruchtenpoeder zelfs het meest gegeerd”, benadrukt de CEO.

Eco Treasures

 

Cosmetica en voeding

De belangrijkste klanten zijn distributeurs, de cosmetica en de voedingsindustrie. Circa 80 procent gaat naar het buitenland. Aanvankelijk wilde Eco Treasures ook zelf recepten voor cosmeticaproducten ontwikkelen, maar aangezien dat een bijzondere expertise vereist, niet het minst in marketing, laat het dat over aan de klanten, zoals het aanpalende bedrijf Body & Bess, dat prat gaat op zijn natuurlijke huidverzorgingsproducten met frambozenpitolie. Perskoekmeel en vruchtenpoeders belanden als bron van vezels en micronutriënten zoals anti-oxidanten in bakkerijproducten en voedingssupplementen.

Zelf cosmetica ontwikkelen laat Eco Treasures over aan de klanten, zoals het aanpalende bedrijf Body & Bess, dat prat gaat op zijn natuurlijke huidverzorgingsproducten met frambozenpitolie.

Bio zit in de lift en dat is bij Eco Treasures niet anders. Schatteman: “De helt van onze productie is intussen biologisch. Dat kost meer omdat grondstoffen met een biocertificaat duurder zijn en omdat er een opvolgingssysteem bij hoort. Ook de conventionele cosmetica kiest meer en meer voor bio omdat er bij de teelt geen pesticides aan te pas gekomen zijn.”

Diensten en onderzoek

Eco Treasures levert niet alleen producten, maar ook diensten. Het bedrijf stelt zijn knowhow ter beschikking van klanten om voor hen extractieprocessen te ontwikkelen. Begeleiding is mogelijk van de labo-of pilootinstallatie naar industriële, commerciële productie. Derden gebruikten de persen in het verleden bovendien al om olie te maken uit chiazaad en cacao. “Onze bekendheid groeit”, weet Schatteman.

Onderzoek is een belangrijke pijler van de werking. Een lopend internationaal Eurotransbio-project gaat over de geconcentreerde extractie van polyfenolen, actieve stoffen die oxidatie tegengaan en kankercellen bestrijden. Ze kunnen ingezet worden als natuurlijke kleurstoffen. Schatteman probeert daarnaast uit de perskoek biodegradeerbare scrubs te winnen die microplastics kunnen vervangen en zo de plasticsoep in oceanen kunnen tegengaan. Een derde onderzoek gaat over de teelt van goudsbloem in Vlaanderen. Eco Treasures zou uit de zaden olie persen en de perskoek zou naar de veevoederindustrie gaan. Een enkele keer valt een onderzoek wel stil omdat de subsidies plotseling wegvallen door strengere regels. Dat was het geval bij een Interreg-project rond de teelt van vezelhennep en miscanthus.

Wat de toekomst brengt? “We gaan in de komende tijd ons productieapparaat upgraden, de efficiëntie verhogen en de productie opdrijven. Zo willen we van 1 naar 2,5 miljoen euro omzet gaan. De marktvraag is er alvast”, besluit Schatteman.

Deel dit artikel

Geschreven door Tom Van Bogaert