Speelgoed voor de toekomst

dinsdag 14 november 2017

Puur Plezier is een startup die boxen met duurzaam speelgoed samenstelt. Met behulp van een abonnementensysteem reizen deze boxen van kind tot kind en is er dus geen kans dat de speeltjes achter in een kast belanden. Minder speelgoed, meer plezier. Wij spraken met Jeroen Huys, medeoprichter van Puur Plezier.

Wat is jouw meest succesvolle speelgoed?

“Het speelgoed dat we het meeste verkocht hebben, tiens”, zouden de meeste speelgoedproducenten blindelings antwoorden. Puur Plezier denkt anders. Zij streven naar een nieuwe golf in het speelgoedlandschap. Waarom zouden speeltjes na verloop van tijd hun waarde verliezen, zoals nu het geval is? Waarom zouden we hun waarde niet kunnen behouden of zelfs doen stijgen? Voor hen is speelgoed waarmee vaak gespeeld wordt waardevoller dan datgene dat vaak verkocht wordt.

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

"Een tweetal jaar geleden zaten we rond de tafel met een aantal mensen die zin hadden om te ondernemen. We brainstormden omtrent circulaire economie en als jonge vaders was de link met de speelgoedsector snel gelegd. Dit is namelijk een sector waarin er massa’s grondstoffen worden gebruikt, zonder dat ze goed benut worden. Met veel speelgoed wordt amper gespeeld of het speelgoed is van lage kwaliteit en gaat direct kapot."

"De speelgoedsector is een sector waarin massa’s grondstoffen worden gebruikt, zonder dat ze goed benut worden."

Waar spelen kinderen tegenwoordig zoal mee? Wat is het profiel van het 'moderne kind'?

"Ik denk – ik spreek hier vanuit mijn eigen ervaringen – dat “het moderne kind” niet bestaat. Als je met grootouders spreekt, zal je horen dat het speelgoed waar hun kleinkinderen het vaakst mee spelen, datgene is waar zij zelf nog mee gespeeld hebben.

Voor mij is het belangrijk dat een kind zijn creativiteit in speelgoed kan leggen. Dat kinderen zelf iets maken en dat er met één soort speelgoed verschillende (bouw)mogelijkheden zijn. Dit vind je in de blokken van opa, maar bijvoorbeeld ook in Kaplablokken of Lego."

In elke box zit er een gezelschapsspel, een puzzel, een constructiepakket en een intellectueel stimulerend spel. Hoe hebben jullie beslist wat er zoal in een PuurPlezierbox zit?

"Bij Puur Plezier zijn we met z’n vieren en samen hebben we zeventien kinderen. Onze eigen ervaring kwam dus zeker van pas. Verder startten we een pilootproject en luisterden we naar feedback van ouders en kinderen. We lanceerden ook een enquête die werd ingevuld door zo’n 500 mensen en werken samen met pedagogen. Aan de hand van dit leerproces zijn we tot een aantal criteria gekomen. Het speelgoed mag bijvoorbeeld niet ‘te klein’ zijn. We moeten het kunnen nakijken. Van kartonnen kaartjes bijvoorbeeld zijn we geen fan, die plooien en gaan makkelijk verloren. Het schoonmaken van het speelgoed is ook een belangrijke kwestie, daar houden we rekening mee. Aan dit reinigen kunnen we op lange termijn eveneens een sociale dimensie koppelen. Jobs creëren."

"Aan het reinigen van speelgoed na gebruik kunnen we op lange termijn een sociale dimensie koppelen. Jobs creëren."

Maar wat voor ons op de eerste plaats komt is vervangbaarheid. Wanneer er stukken kapot gaan, willen we die kunnen vervangen door reserveonderdelen. Daarvoor zitten we nu aan tafel met producenten en fabrikanten. 

"En de grootste vraag voor ons is vooral: Waarom zou de waarde van speelgoed niet kunnen stijgen wanneer kinderen er mee spelen? Hierbij denk ik aan bouwdozen waarbij kinderen aan elkaar kunnen laten zien wat ze gemaakt hebben; gezelschapsspellen waaraan regels toegevoegd kunnen worden; spellen waarbij kinderen hun pionnen zelf maken."

Hoe wordt er vanuit de sector op jullie ideeën gereageerd?

"De eerste reactie die wij vaak krijgen is: “De speelgoedfabrikanten zullen toch niet enthousiast zijn over Puur Plezier?”. Toch wel! Financieel is er geen probleem. Via ons systeem moet een product maar één keer gemaakt worden en kan het vervolgens meermaals verhuurd worden. De producenten worden beloond voor het aantal keren dat er met hun producten gespeeld zal worden. Wij activeren het speelgoed. Lego zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Vanaf vandaag maken we geen enkel blokje meer. Er zijn genoeg blokjes in de wereld. Het enige wat wij nog gaan doen is onze bestaande blokjes activeren.”"

"Een kleine nuance: het is niet onze bedoeling dat er geen speelgoed meer gekocht wordt. Wij willen een soort testlab zijn. Wij brengen mensen in contact met duurzaam, educatief speelgoed. De mensen kunnen nog steeds beslissen om het achteraf te kopen wanneer ze zien dat hun kinderen er daadwerkelijk graag en vaak mee spelen. Beter een kleine kast met een paar stukken speelgoed, dan de grote kast vol speelgoed dat stof ligt te vergaren.
Momenteel zijn wij, samen met spelotheken en dergelijke, slechts een klein segment van de speelgoedmarkt. En dat segment willen wij graag vergroten. Er zal in de toekomst nog speelgoed gekocht worden, er zullen rages blijven komen, maar intussen kunnen wij een segment worden waar speelgoedproducenten rekening mee moeten houden."

"Het is niet onze bedoeling dat er geen speelgoed meer gekocht wordt. Wij willen een soort testlab zijn."

Jullie activeren enkel nieuw speelgoed. Hebben jullie ook plannen met tweedehands speelgoed?

"Momenteel starten we met het injecteren van nieuw, educatief verantwoord, duurzaam speelgoed in het systeem. Dat zullen we ook blijven doen. Later willen we ook het speelgoed dat in de kasten staat activeren, wanneer onze community verder ontwikkeld is. We kunnen bijvoorbeeld een basisabonnement met dit tweedehands speelgoed aanbieden."


Hoe fel hechten kinderen zich aan hun speelgoed? Vinden ze het niet moeilijk om hun speeltjes elke maand weer af te staan?

"Dat is het educatieve deel van speelgoeddelen. Leren delen is iets wat je je kinderen kan aanleren. Door ze met deelspeelgoed te laten spelen, leer je ze dat ze respect moeten hebben voor hun speelgoed, omdat het later nog naar een ander gaat. Ze leren dat iets afgeven gelijk staat aan iets terugkrijgen. Wij zijn natuurlijk geen priesters, maar door kinderen die boodschap mee te geven, raken ze al van kleins af aan vertrouwd met circulariteit."

Voorlopig worden de dozen aan huis geleverd. Hoe zit het met vervoer?

"Wij willen een hybride systeem. De bedoeling is dat er van alles mogelijk is. De boxen kunnen aan huis geleverd worden, mits een meerkost, ofwel kan je een box bekomen via het circuit dat we aan het ontwikkelen zijn. We willen met distributiepunten werken. Dat kunnen retailers zijn, maar bijvoorbeeld ook speelgoedwinkels of kledingwinkels. Voor winkels met hetzelfde targetpubliek als wij lijkt het ons interessant om regelmatig onze mensen over de vloer te krijgen. Schrijf zeker op: ‘We zijn ons netwerk aan het uitbouwen, dus kandidaten mogen zich zeker melden.’"

Bij deze. Zin om mee te spelen met Puur Plezier? Neem dan zeker een kijkje op www.puurplezier.be.

Voor de allerkleinsten is er trouwens ook een ander Belgisch bedrijf dat speelgoed verhuurt: Bij Againagain! kan je terecht voor speelgoedabonnementen voor 2- en 3-jarigen.

Deel dit artikel

Geschreven door Merel Vansevenant & Anna Van Hoof