Asset sharing: “Er kan veel meer dan je denkt”.

donderdag 16 november 2017

Asset sharing – oftwel het ‘delen’ van bedrijfsmiddelen – krijgt voet aan de grond. Ook facility managers kunnen er hun voordeel mee doen: onbenutte middelen of diensten kan je verhuren en wat je zelf nodig hebt, kan je van een ander bedrijf huren in plaats van aan te kopen. Twee keer winst en tegelijk goed voor de planeet. Een interview met Royan van Velse, Manager Inkoop van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Hij pioniert met het B2B-deelplatform van FLOOW2.

Hoe kwam je op het idee om bedrijfsmiddelen te gaan delen?

Royan van Velse: “Het idee is ontstaan bij onze hoogwerker. In ons ziekenhuis hebben we een hal met een grote glazen koepel. Om die te kunnen reinigen hebben we een hoogwerker op maat moeten kopen. Dat ding heeft toen 250.000 euro gekost. Nu wordt die machine maar één week per kwartaal gebruikt. Hij staat dus gemiddeld 11 maanden op een jaar stil. En zo hebben we veel producten en diensten in het ziekenhuis die we niet continu nodig hebben. Die zouden we ter beschikking kunnen stellen van andere organiaties. Dat hoeven niet per se ziekenhuizen te zijn, het kunnen ook andere bedrijven of organisaties te zijn. Dus hebben we ze via FLOOW2 op de marktplaats gezet.”

Gaandeweg werden de toepassingen breder?

“Inderdaad, we hebben eigenlijk veel meer dingen die elders veel nuttiger gebruikt zouden kunnen worden. Een voorbeeld zijn onze parkeerplaatsen. Vlakbij het ziekenhuis ligt een grote evenementenhal, de Gelredome. De organisatoren van concerten in de Dome zijn altijd op zoek naar parkeerplaatsen. Daarom dachten we: laten we onze parkeerplaatsen in het weekend verhuren.”

 “Een ander voorbeeld: je hoeft niet altijd expertise in te kopen, je kan ze ook inhuren. We hebben in ons ziekenhuis bijvoorbeeld een bedrijfsbrandweer, met kennis van bedrijfshulpverlening en blustechnieken. Die kennis kan elders ingehuurd worden. We hebben ook een sterilisatieafdeling die niet 100% bezet is. Die kunnen we aanbieden aan huisartsenposten of dierenartsklinieken: we kunnen voor hen steriliseren tegen een bepaalde vergoeding.”

"Je hoeft niet altijd expertise in te kopen, je kan ze ook inhuren."

“We kunnen ook oefenruimtes voor de behandeling van patiënten verhuren. Een verpleeghuis of verzorghuis kan via het deelplatform bijvoorbeeld onze ruimtes en apparaten huren, in plaats van zelf te moeten investeren in een opleidingsruimte.”

“Het gaat bovendien niet enkel over verhuur. We zetten ook voorraden van producten die we over hebben te koop op de marktplaats. Dat gaat bijvoorbeeld over spuiten of andere disposables, maar ook over apparaten die nog heel goed zijn, maar niet meer passen bij de top-tien zorg die wij hebben. We stellen ook meubilair ter beschikking: veel afdelingen zijn gemoderniseerd, maar de oude meubels zijn nog heel goed. Dat kan je beter op het deelplatform zetten dan dat je ze weggooit.”

  • De bottom line is dus: win-win-win?

“Het gaat erom dat je het maximaal rendement haalt uit je investeringen. Dat is goed voor het bedrijf, maar ook voor het milieu, omdat een andere partij het product niet meer hoeft te laten maken, want het is er al. Een typisch voorbeeld is de boormachine: iedereen heeft er eentje in huis. In haar hele leven wordt zo’n machine gemiddeld maar twaaf minuten gebruikt. Dan kan je beter met de hele straat een boor inkopen en hem dan gaan lenen bij de buurman. Dat is het hele idee achter een deelplatform als FLOOW2. Het belast het milieu minder en je bespaart financieel.”

Hoe lang zijn jullie bezig met asset sharing en wat zijn de ervaringen?

“We zijn inmiddels een jaar bezig, we hebben een honderdtal product- en dienstencategorieën op de marktplaats staan, maar we hebben nog niets verkocht. Dat heeft te maken met het feit dat je ook afnemers nodig hebt en daarvan zijn er op dit moment nog niet zo veel. Het is natuurlijk allemaal nog nieuw. Maar we verwachten binnenkort wel de eerste transacties te doen. Vorige week hadden we een congres met inkopers uit de Nederlandse zorg. Daar hebben we onze aanpak gepresenteerd. Veel inkopers waren geïnteresseerd en wilden ook meedoen. Als je dus meer mensen en partijen hebt die meedoen, heb je meer kans dat je er succes mee hebt.”

B2B-sharing: meer dan het kopieertoestel delen

Dingen die je als bedrijf kan ‘delen’:

  • gespecialiseerd personeel kan gedetacheerd worden bij andere organisaties om een tijdelijk tekort te overbruggen;
  • parkeerplaatsen die in het weekend leegstaan, kunnen gebruikt worden voor evenementen;
  • opleidingen en trainingen waarin de ene organisatie meer bedreven is dan de andere kunnen worden ingekocht;
  • leegstaande ruimtes kunnen ter beschikking worden gesteld;
  • voorraadoverschotten kunnen een goede bestemming vinden;
  • functionerende apparatuur kan tweedehands worden aangeboden
  • de capaciteit van vervoer kan optimaal benut worden door vrachtwagens te delen;
  • een keuken die toch al in bedrijf is, kan maaltijden bereiden voor verschillende organisaties uit de buurt.

Bron: Facto Magazine, Royan van Velse

B2B-sharing is een nieuw concept. Welke drempels moest je intern overwinnen?

“We merken dat de mensen in huis, onze afdelingen, in eerste instantie terughoudend zijn. Ze vragen zich af: “Kan het wel? Is het verzekerd? Gaat het niet kapot? Komt het terug? Hoe zit het met het geld? Wat moet ik ervoor vragen?” Er zijn dus veel vragen over de randvoorwaarden. Je moet ervoor zorgen dat je die randvoorwaarden borgt voor de afdelingen als je erin stapt.”

"Je moet ervoor zorgen dat je de randvoorwaarden borgt als je in asset sharing stapt."

“Daarom hebben we een manager op het totale FLOOW2-pakket gezet. Hij coördineert en motiveert en zorgt ervoor dat de randvoorwaarden in orde zijn. Onze afdeling inkoop zorgt voor de verkoop- en verhuurcontracten. De winsten van de verhuur of verkoop komen onze afdelingen bovendien rechtstreeks ten gunste. Dat motiveert hen om mee te doen. Ook ons management is enthousiast. Ze zien ook kansen om zelf voordelig producten of diensten in te kopen.”

Kan asset sharing je flexibiliteit als organisatie niet ondermijnen? Wat als je plots een toestel of ruimte nodig hebt die op dat moment verhuurd is?

“Die vragen krijgen we intern ook: “Wat als ik het nodig heb? Krijg ik het op tijd terug?” We hebben natuurlijk een planning. Die hoogtewerker gebruiken we bijvoorbeeld één week per kwartaal. Dat wordt een jaar op voorhand gepland, dus dat is geen probleem. Voor andere zaken moet elke afdeling de afweging voor zichzelf maken. We hebben wel overal minstens twee exemplaren van, dus in principe kan er veel.”

Hoe zit het met aansprakelijkheid?

“Dat wordt geval er geval bekeken met een risico-analyse. Zijn wij verantwoordelijk voor het product als het door een derde gebruikt wordt? Hoe zit het als je een derde toestaat om onder het dak van het ziekenhuis iets te komen doen? Zijn wij als ziekenhuis aansprakelijk of lijden wij imagoschade als er iets gebeurt?”

"We bekijken geval per geval met een risico-analyse."

“Stel, een zelfstandige chirurg wil met zijn behandelingsteam een operatieruimte huren bij ons, dan zeggen wij daar neen op. Omdat wij niet willen dat onder ons dak dat soort dingen gebeuren. Voor andere gevallen zouden we dan weer wel ja kunnen zeggen, zoals bijvoorbeeld de verhuur van een MRI-scan, op voorwaarde dat ons personeel het apparaat bedient. Die risico-analyse moet je elke keer opnieuw maken bij een vraag die binnenkomt.”

“Sommige dingen kunnen ook gewoon niet. We hebben met het ziekenhuis een aantal kleine leasewagens ter beschikking om van vestiging naar vestiging te rijden. We dachten die ook te verhuren in het weekend, maar de leasefirma laat dat niet toe. Daar eindigt het dus. Je moet het dus allemaal geval per geval bekijken. Maar er kan veel meer dan je denkt.”

Hoe ziet de toekomst van het sharing-project eruit?

“Het succes komt niet van de ene dag op de andere. Communicatie is belangrijk: we moeten het in de markt zetten en meer bekendheid geven. Daar dragen jullie (met het Inspirati[e]vent Circulair Aankopen nvdr.) ook toe bij.”

"Vroeg of laat moet er een déclic komen."

“Ik denk dat, als we een jaar verder zijn, het steeds meer gaat spelen. We hebben erover gepubliceerd, we praten erover en iedereen is echt enthousiast. Dus vroeg of laat moet er een déclic komen, zoals de Fransen dat zeggen. Want je moet niet alleen geen geld verspillen, maar ook zorgvuldig omgaan met de schaarse middelen die we op aarde hebben.”

Deel dit artikel