Act & Sorb maakt van afvalhout bloeiende business

maandag 2 juli 2018

De jonge en ambitieuze Limburgse ondernemer Kenny Vanreppelen heeft een oplossing bedacht voor de recyclage van afvalhout. MDF of Medium-Density Fibreboard zit in meubels, keukens en laminaatvloeren en had tot voor kort geen toepassingen voor een tweede leven. De start-up Act&Sorb maakt er nu actieve kool van.

Kenny VanreppelenVanreppelen glundert, want hij heeft tweemaal goed nieuws gekregen. De Europese Commissie selecteerde zijn project als een van de 15 veelbelovende groene oplossingen voor de circulaire economie van morgen en biedt coaching en beleidsadvies aan. Tegelijk ontvangt Act&Sorb 50.000 euro Europese innovatiesteun binnen het kmo-instrument van Horizon 2020.

Van doctoraat naar start-up

Het verhaal startte voor de 31-jarige industriële ingenieur en doctor in de chemie in 2015 toen hij zijn huis aan het verbouwen was en met grote hoeveelheden MDF geconfronteerd werd. Hij zag er meteen een afvalstroom in, waarmee hij aan upcycling kon doen. In zijn doctoraat had hij al een fabriek op papier uitgetekend, nu stelde hij in drie maanden tijd een team samen om het innovatieve project op poten te zetten.

“MDF is gemaakt van smalle houtvezels die samengelijmd worden en geperst tot platen. Een recyclagemogelijkheid bestond niet."

Vanreppelen schetst het probleem: “MDF is gemaakt van smalle houtvezels die samengelijmd worden en geperst tot platen. De fibreboardplaten gaan 10 à 15 jaar mee. Een recyclagemogelijkheid bestond niet. Wereldwijd worden er daarom jaarlijks miljoenen tonnen gestort of verbrand. Tegelijk groeit het besef dat vers hout een schaarse grondstof is. Houtafval is een hot topic.” Zijn concept strookt bijvoorbeeld met de Vlaamse doelstelling om tegen 2020 50 procent van het B-afvalhout te recycleren.

Actieve kool uit biomassareststroom

“We hebben een hoogwaardig product met interessante chemische en fysische eigenschappen en kunnen daar ook een goede prijs voor vragen.”

Het eindproduct dat hij maakt, is actieve kool, dat verschillende toepassingen heeft, onder meer in de waterzuivering, geneeskunde en batterijenproductie. Het wordt in de regel vervaardigd uit steenkolen, vers hout of kokosnootschalen. De beste afzetmarkt voor Act&Sorb is volgens Vanreppelen de chemische industrie en de farmaceutica. “We hebben een hoogwaardig product met interessante chemische en fysische eigenschappen en kunnen daar ook een goede prijs voor vragen.”

Het productieproces is al op industriële schaal getest in een installatie in Australië. De omzetting van hout via het tussenproduct biochar tot actieve kool gebeurt via carbonisatie - gasificatie. De technologie wordt sinds jaar en dag toegepast, maar de focus lag lange tijd op olieproductie uit biomassa en is pas de laatste jaren verschoven naar actieve kool uit biomassareststromen, legt Vanreppelen uit. “Onze innovatie is dat er zo goed als geen oliefractie overblijft. We houden als vaste stof actieve kool over en als niet-condenseerbare gasfractie syngas. Dat kan omgezet worden in warmte en elektriciteit voor naburige bedrijven.”

MDF

The sky is the limit

Act&Sorb heeft alvast in InnoEnergy een solide partner gevonden. Slechts 1 procent van de bedrijven die bij deze Europese businessaccelerator met seedcapitaal een assessment doorlopen, slaagt effectief. Gesprekken lopen intussen met nationale en internationale spelers, zowel wat de input als de output betreft. Er komen voorstellen binnen uit Saoedi-Arabië, Qatar, Canada, Australië.

Gesprekken lopen intussen met nationale en internationale spelers, zowel wat de input als de output betreft.

Vanreppelen heeft een pad uitgestippeld voor de komende jaren en steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. “In 2018-2019 halen we kapitaal op en bereiden we onze eerste vestiging voor, die in 2019-2021 het licht moet zien. Ik wil graag deel uitmaken van de Belgische maakindustrie, maar zal kansen in het buitenland ook niet laten liggen. We mikken op een productie van 38.000 ton per jaar. Waar we in 2030 willen staan? Ik droom van 15 operationele plants.” Verdere innovaties staan in de steigers, want doctoraatsstudent Tom Haeldermans onderzoekt voor Act&Sorb de ontwikkeling van een substraat voor groendaken. Of hoe uit afvalhout een bloeiende business kan ontstaan.

www.actandsorb.com

"In 2018 halen we kapitaal op en bereiden we onze eerste vestiging voor, die in 2019-2020 het licht moet zien."

Actieve kool

Deel dit artikel

Geschreven door Tom Van Bogaert