ietStof

Lokaal textielatelier gaat voor upcycling

ietStof vzw is een lokaal Antwerps naaiatelier dat de nadruk legt op werken met bestaande materialen en zo gebruikte stoffen weer in omloop brengt. Door die opgewaardeerde producten te verkopen, doen we ook aan upcycling.

We zijn tegelijk een sociaal project, waar jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen en zelfvertrouwen krijgen terwijl ze leren naaien en ontwerpen. We willen duurzaam investeren in mensen, en hun zelfzorg en eigenwaarde vergroten door in te zetten op talenten en sociale competenties. Zij kunnen onze werking mee uitbouwen en mee leren ondernemen.

Verder werken we zelfvoorzienend en willen we kostenbewust investeren.

Met de hulp van Vlaanderen Circulair schaalden we met ietStof op tot een groot textielatelier. We gaven trainingen, die door Covid even stillagen. We kregen wel grote opdrachten van winkels, waarvoor we overschotten aanpasten om opnieuw in de markt te zetten.

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

  1. We verhuisden naar een groter pand waar we met een modeshow op de site veel volk, buurtbewoners, ambtenaren en zelfs een tv-ploeg aantrokken. Het was een spetterende opstart.
  2. Voor de dansvoorstelling Gigue! van Fameus kregen we de kans om zo’n 100 danskostuums te maken uit gerecycleerde stoffen. Het was een groot maar uiterst leerrijk project voor de jongeren en stagiaires, die alles grotendeels alleen hebben uitgewerkt.
  3. We organiseerden verschillende modeshows, waarvan de laatste ReFashion modeshow 3 maal plaatsvond in de Opera van Antwerpen. We presenteerden een mooie circulaire collectie, deels gemaakt uit afgedankte werkkledij geschonken door de stad Antwerpen. Meer dan 40 jongeren werkten mee op de dag zelf.
  4. Via al onze samenwerkingen met scholen, workshops, stages, modeshows en uitgebreide communicatie op sociale media, hebben we ontzettend veel mensen kunnen bereiken en op grote schaal jong en oud laten kennismaken met het thema circulariteit.

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

  1. We hebben met veel organisaties, scholen en jongeren samengewerkt via workshops en stages en we kregen steeds positieve reacties op onze manier van werken vanwege de vooruitgang die werd opgemerkt bij de jongeren zelf: scholen en stagementors zagen hen openbloeien, zelfstandiger worden … Dat betekent dat onze visie werkt en geeft ons veel goede moed om verder te gaan en te blijven geloven in ons project.
  2. We hebben doorheen dit project veel tegenslagen moeten verwerken (met het nieuwe pand, achterstallige administratie, ….), maar we beschouwden ze telkens als een les. We leerden vooral dat we ons niet altijd aan een vast plan kunnen houden, en dat het belangrijk is over een goede dosis flexibiliteit, alertheid en doorzettingsvermogen te beschikken om oplossingen te vinden voor het onverwachte.

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?

Vanwege Covid hebben we verscheidene acties moeten ondernemen om toch inkomsten te genereren. Wish-Bags zijn hier een mooi voorbeeld van. Van al onze kleine restjes stof hebben we wenslinten met zakjes verkocht om mensen terug te laten dromen in deze tijden. En wensen zijn een bron van hoop.

Tegelijk zijn we ook met ons project voor kunstenaars begonnen. ietStof had het beheer over de overstock handbags van het label I AM. Sinds 2019 hebben we geëxperimenteerd door jongeren deze tassen te laten beschilderen. Vanwege Covid hebben we dit experiment laten doorgroeien naar 40 kunstenaars. Het is een prachtige collectie geworden waarvan 60% van de verkoop naar de kunstenaar zelf gaat. #IAMARTIST

We krijgen vanuit heel wat positieve reacties op ons project. Dat geeft ons veel moed om verder te gaan en te blijven geloven in onze case. We beseffen wel dat het niet evident zal zijn om het project in de huidige financiële situatie staande te houden.

Gerelateerde cases

 

20/12/2018

 

17/01/2018