HNST

Jeanscollectie uit gerecycleerde denim

Maar liefst 50% van de Vlaamse kledij komt terecht bij het restafval. Dat is jammer, zeker als we weten dat de teelt van katoen, het hoofdbestanddeel van de meeste kledij, enorm milieubelastend en arbeidsintensief is. Bovendien is dat materiaal perfect recycleerbaar. Toch wordt wereldwijd slechts 1% van alle ingezamelde textiel gerecycleerd tot nieuw hoogwaardig textiel.

Met het project HNST (dat staat voor honest, eerlijk) willen we laten zien dat het anders kan en een positief verschil maken. We creëerden een nieuw merk van kwalitatieve jeans vervaardigd uit gerecycleerd denim.

Voor dit project hebben we eerst, samen met De Kringwinkel Antwerpen, meer dan 6.000 jeans ingezameld en gesorteerd in herdraagbaar en niet herdraagbaar. Ongeveer de helft van de ingezamelde jeans was nog in (zeer) goede staat en belandde in het tweedehands verkoopcircuit van De Kringwinkel. De niet meer draagbare jeans lieten we in Duitsland recycleren tot vezels. Die jeansvezels werden vervolgens in Vlaanderen opnieuw tot garen gesponnen. Circular Textiles en Texperium zijn er samen in geslaagd een garen te maken dat voor de helft bestaat uit gerecycleerde oude jeans en voor de helft uit Tencel. Uiteindelijk bestaat de HNST-jeansstof voor 56% uit gerecycleerd katoen, 23% nieuw Grieks katoen en 21% Tencel.

Met die gerecycleerde jeansstof ontwierp Ellen Robinson een collectie van tijdloze jeans die op hun beurt ook (beter) recycleerbaar zijn. In maart 2018 werd de collectie voor pers en publiek gelanceerd en startte de online verkoop via www.letsbehonest.eu.

Download pdf bestand

Circular Textiles

Partners Texperium

Sectoren

Thema's

Organisaties

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

  1. We zijn erin geslaagd om oude jeans te recycleren en een hoogwaardig garen te maken dat voor de helft bestaat uit vezels van die gerecycleerde jeans. Met dat garen werd uiteindelijk een stof gemaakt die voor 56% bestaat uit gerecycleerd katoen, 23% uit nieuw Grieks katoen en 21% uit Tencel. Dankzij het gerecycleerde katoen wordt er 95% water uitgespaard en is er 76% minder de CO2-uitstoot.
  2. Uit de gerecycleerde stof creëerden we een tijdloze jeanscollectie voor mannen en vrouwen. We volgden daarbij zoveel mogelijk circulaire principes. We kozen bewust voor afschroefbare knopen, geborduurde klinknagels, geen labels … zodat deze jeans op hun beurt ook beter recycleerbaar zijn.
  3. Om de waterconsumptie van onze jeans ook in de gebruiksfase zo laag mogelijk te houden, ontwierpen we een speciale Morning After Spray. Daarmee kan de consument zijn jeansbroek tussendoor opfrissen, waardoor hij wasbeurten uitspaart.
  4. Op het einde van de rit vond het volledige proces, van de recyclage van oude jeans tot het ontwerp en de productie van de nieuwe collectie, binnen Europa plaats. Dat is een primeur!

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

  1. Tijdens dit project vonden we het belangrijk ook in te zetten op het openbreken van de ‘black-box’ van textielproducten en alle spelers in onze keten in het licht te zetten. Op onze website tonen we op een transparante manier onze volledige productieketen. Verder experimenteren we met een volledig open communicatie over de prijsopbouw van de verschillende jeans.
  2. We hebben onderzoek gevoerd naar de mogelijkheid om hennep in te zetten als nieuwe vezel in plaats van katoen, maar daarmee hebben we voorlopig nog geen goede resultaten. Het probleem is dat de behandeling van de hennepvezel mogelijks niet duurzaam verloopt. Een andere optie die we willen onderzoeken is linnen. We moeten op dit vlak alvast nog verder experimenteren.
50% kledij Vlaanderen naar restafval
56% aandeel gerecycleerde jeans in een HNST
95% minder waterverbruik dan industriestandaard
76% minder CO2-uitstoot dan industriestandaard

Gerelateerde cases

 

20/12/2018

 

11/01/2018