De Japanse duizendknoop als circulaire grondstof voor paddenstoelen

Kiemkracht en haar partners ontwikkelen circulaire mushroom selfgrow kits.

De Japanse duizendknoop woekert in Vlaamse bermen, tuinen en natuurgebieden. Dit is een probleem want de invasieve plantensoort neemt de biodiversiteit in veel gebieden over en de sterke wortels brengen schade aan de (water)weginfrastructuur. Daarenboven is het bestrijden van de plant een dure klus voor gemeentebesturen en terreinbeheerders.

Kiemkracht kwam daarom met een oplossing die efficiënt, betaalbaar en vooral circulair is. Samen met haar partners werd een bestrijdingsaanbod ontwikkeld in de vorm van een meerjarig bestrijdingscontract. Onder het mom van ‘beter voorkomen dan genezen’ wordt gekozen om de Japanse duizendknoop vroegtijdig te bestrijden om grotere schade en zo ook grote kosten te vermijden.

Om het project circulair te maken wordt aan de slag gegaan met de plantenresten die overblijven na het ‘oogsten’ van de Japanse duizendknoop. Hiervoor sloegen Kiemkracht, Mycelia en Urban Farmer de handen in elkaar. Samen ontwikkelden ze mushroom selfgrow kits. Op het eerste zicht lijkt dit niets vernieuwend, zo’n kits bestaan namelijk wel al even, maar al sinds de eerste growkits uit de jaren ’70 kwam steeds hetzelfde probleem bovendrijven: houdbaarheid. De beperkte houdbaarheid van de kits, gepaard met de gevoeligheid aan hoge temperaturen zorgde ervoor dat heel wat onverkochte pakketten overblijven bij tuincentra en producenten wat dikwijls leidde tot onverkoopbare producten , vliegen en stank.

Er werd een nieuw concept uitgewerkt door het trio. In plaats van kant-en-klare teelkits te verkopen, worden enkel de niet-bederfbare, droge grondstoffen verkocht. Eens de gebruiker klaar is om zijn pakket te gebruiken, kan het bijhorende broed ‘geclaimd’ worden door het te bestellen. Dit wordt dan binnen de 2 dagen vers aangeleverd. Urban Farmer bracht dit systeem al op de markt in het Verenigd-Koninkrijk waar de producten al op grote schaal worden verkocht en de klantentevredenheid maar liefst 97% is!

De nieuwe aanpak brengt vele voordelen met zich mee. Tuincentra kunnen de kits langer bewaren en hebben hier geen koeling voor nodig. Verdelers kunnen altijd vers aanleveren en hebben daarom geen ontevreden klanten meer en de klanten zelf kunnen rekenen op goede en stabiele resultaten. Nog straffer is dat de biodiversiteit op verschillende plaatsen in Vlaanderen opnieuw kan herleven en infrastructuur niet meer wordt aangetast door de invasieve plant.

Kiemkracht

Partners Regionaal landschap Schelde – Durme, Urban farmer, Mycelia

Sectoren

Thema's