Derotex recycleert jutezakken tot vezels

dinsdag 13 maart 2018

Derotex in Wielsbeke is het verhaal van een vlasbedrijf dat zich heruitvond als recyclagebedrijf. De jonge West-Vlaamse bedrijfsleider Manu Lagast specialiseerde zich in een kleine niche: gebruikte jutezakken uit de voedingsindustrie omzetten in natuurlijke vezels voor uiteenlopende toepassingen. “We zijn wereldleider in wat we doen”, klinkt het zelfbewust.

Vanuit het vergaderzaaltje ziet Lagast door het raam de stapels jutezakken waarin koffiebonen en cacaobonen hebben gezeten. In geprogrammeerde machines worden ze gesneden – je ziet de guillotine neervallen –, ontrafeld en uiteindelijk geperst tot balen van 250 kilo vezels. Het magazijn is tot de nok gevuld.

Derotex 1

 

Nature is our signature

De 39-jarige jurist werd onlangs verkozen tot jonge West-Vlaamse ondernemer van het jaar en kan niet klagen over een gebrek aan media-aandacht. Hij was actief in de vlasindustrie toen hij in contact kwam met de fabriek waarvan de naam teruggaat op Dewever Roger Textiel. Hij kreeg in 2013 het aanbod om het bedrijf over te nemen en bouwde het uit tot wat het nu is.

‘Nature is our signature’, is de nieuwe slogan van het bedrijf. Lagast weet waarom: “We zijn op verschillende manieren ecologisch bezig. We werken enkel met plantaardig uitgangsmateriaal: vooral jute, maar ook sisal van de agaveplant, hennep en vlas.

"We geven natuurlijk verpakkingsmateriaal een tweede leven."

Manu Lagast

De eindproducten zijn biologisch afbreekbaar. Het afval dat we zelf produceren ten slotte wordt voornamelijk gebruikt om groene stroom op te wekken.“ Hij wijst erop dat er door de recyclage van jutezakken in India en Bangladesh minder landbouwgrond nodig is om vezels te produceren. Die kostbare grond kan gebruikt worden om de groeiende wereldbevolking te voeden.

Van matras tot talud

De natuurlijke vezels die Derotex aanlevert, gaan naar de viltindustrie die er verder mee aan de slag gaat.

Hij geeft een aantal voorbeelden: akoestische onderdelen in auto’s, tussenlagen in matrassen, isolatiepanelen, anti-onkruiddoeken, die onder meer op taluds van spoorwegen gebruikt worden.

Bij de rondleiding laat Lagast verstaan dat het transport een stevige kostenpost is. De gebruikte jutezakken worden in de regel bij de bedrijven met vrachtwagens opgehaald, maar de binnenvaart via de Leie ontpopt zich intussen als alternatief. Hij vindt het vreemd dat de leveranciers een premie krijgen van Valipac omdat ze hun afval laten ophalen en dat zijn bedrijf geen vergoeding ontvangt. “Ik zou voorstellen om de premie te verdelen tussen leverancier en ophaler. We moeten tenslotte investeren in personeel en machines.”

Derotex 2

“Je komt dagelijks met onze producten in aanraking, maar je staat er niet bij stil."

Manu Lagast

Diversificatie

Enkele cijfers: Derotex produceert 7 miljoen kilo vezels per jaar. Maar liefst 98 procent gaat naar het buitenland. Circa 35 landen wereldwijd zijn klant. De omzet bedraagt 4,5 miljoen euro en het bedrijf telt een 12-tal medewerkers.

Wat brengt de toekomst voor Derotex? “We willen verder diversifiëren en nieuwe afvalstromen detecteren die opnieuw gerecycleerd kunnen worden tot vezels.” De hoge bergen jutezakken zullen in Wielsbeke met andere woorden concurrentie krijgen van andere stapels.

Meer info: www.derotex.be

Deel dit artikel

Geschreven door Tom Van Bogaert